Ştiri, Noutăţi şi Informaţii

Citeste despre ultimele noutati.

Acte necesare pentru inmatricularea auto in 2021: afla toate detaliile.

Eliminarea taxei de mediu incepand cu 1 februarie 2017 a scazut semnificativ cheltuielile necesare inmatricularii unui autovehicul in Romania.

Procedura de inmatriculare ramane insa una destul de complicata, iar proprietarii stau ore in sir la coada la Directia Regim Permise de Conducere si Imatriculare a Vehiculelor. Eliminarea timbrului de mediu i-a determinat pe toti cei care pana acum circulau fie cu masina inmatriculata pe numele fostului proprietar, fie cu placute rosii sau cu autoturisme inmatriculate in Bulgaria sa ia cu asalt directia de inmatriculari pentru a putea circula, de acum incolo, in deplina legalitate.

De asemenenea, proprietarii nu mai sunt obligati nici la plata taxei de inmatriculare permanenta, pentru autovehicule cu masa de pana la 3.500 kilograme, si nici la plata taxei de autorizare provizorie a circulatiei autovehiculelor neinmatriculate.

In ciuda eliminarii acestor taxe, inmatricularea are in continuare in spate o birocratie complicata, pentru care sunt necesare mai multe documente si cateva zile libere pentru a rezolva cu actele. Daca nu ai suficient timp la dispozitie pentru atatea drumuri si nici nu vrei sa astepti la cozi interminabile, mai ales acum, cand sute de soferi isi inmatriculeaza masinile, dupa eliminarea timbrului de mediu, atunci poti apela la serviciile noastre de inmatriculari auto. Documentele finale iti sunt livrate acasa, iar tu nu trebuie sa iti mai faci griji pentru procesul birocratic.

De ce acte ai nevoie pentru inmatricularea unei masini noi, achizitionata din Romania?

Persoanele fizice si juridice care au cumparat un autovehicul nou din Romania si vor sa il inmatriculeze trebuie, in primul rand, sa detina actele de achizitie, fara de care nu pot demara procedura de inmatriculare. Firma de la care acestia cumpara masina este cea care trebuie sa elibereze si cartea de identitate a autovehiculului.

La directia de inmatriculari acestia vor trebui sa mearga si cu polita RCA, dar si cu o chitanta de 49 de lei (contravaloarea certificatului de inmatriculare) pe care o pot plati si online, la Trezorerie. Placutele cu numerele de inmatriculare mai scot din buzunar 40 de lei, pentru un numar la rand, sau 85 de lei pentru un numar preferential.

Iata lista tuturor actelor necesare:

 • Cerere de inmatriculare
 • Fisa de inmatriculare vizata la circa financiara de care apartine proprietarul
 • Cartea de identitate a autovehicului (original si copie simpla)
 • Actul de identitate al solicitantului (original si copie simpla)
 • Copie dupa asigurarea RCA valabila
 • Chitanta care atesta plata certificatului de inmatriculare (49 de lei)
 • Dovada platii pentru placutele de inmatriculare
 • Procura notariala, in cazul in care actele nu sunt depuse de titular

In cazul persoanelor juridice, mai este nevoie si de documentele care atesta dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie simpla, precum si imputernicirea pentru reprezentantul legal al acestora.

De ce acte ai nevoie pentru inmatricularea unei masini noi, achizitionata dintr-un stat membru UE?

Procedura de inmatriculare pentru o masina importata dintr-un stat membru UE este similara cu cea de inmatriculare a autovehiculelor noi cumparate din Romania. Singura mentiune este ca, daca persoana care solicita inmatricularea mijlocului de transport achizitionat din alt stat membru UE nu este inregistrata in scopuri de TVA, aceasta trebuie sa mai depuna, pe langa celelalte documente, si acest act:

 • formularul „Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugată, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport”, prevazut de Ordinul presedintelului ANAF pentru aprobarea modelului si continutului formularelor „Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport”. Acest formular se obtine de la sediul ANAF.

In plus, un autovehicul care intra pentru prima data in circulatie va trebui omologat si trebuie eliberata cartea de identitate a vehiculului.

Acte necesare pentru inmatriculare vehicul din afara UE:

 • Fisa de inmatriculare vizata la Directia Taxe si Impozite Locale de care apartine proprietarul
 • Actele de identitate ale autovehiculului (original si copie simpla)
 • Actul de identitate al solicitantului (original si copie simpla)
 • Copie dupa asigurarea RCA valabila
 • Dovada efectuarii formalitatilor vamale de import (original sau copie legalizata, plus o copie simpla)
 • Chitanta care atesta plata certificatului de inmatriculare (49 de lei)
 • Dovada platii pentru placutele de inmatriculare (40 de lei – numere de inmatriculare la rand, 84 de lei – numere preferentiale)
 • Procura notariala, in cazul in care actele nu sunt depuse de titular

In cazul persoanelor juridice, mai este nevoie si de documentele care atesta dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie simpla, precum si de imputernicirea pentru reprezentantul legal al acestora.

Proprietarii care vor sa inmatriculeze in Romania o masina cumparata din afara Uniunii Europene au la dispozitie doua modalitati: prin procedura de import sau prin procedura de restabilire a domiciliului.

Procedura de restabilire a domiciliului este valabila numai in cazul persoanelor care locuiesc cu forme legale de cel putin 1 an in statul din afara UE si au dobandit masina de cel putin sase luni. In acest caz, ele sunt scutite de plata taxelor vamale. Iata ce pasi trebuie urmati in aceasta situatie:

 1. Depunerea unei cereri la Serviciul Comunitar de Evidenta Populatiei la care este arondat, pentru a-si restabili domiciliul in Romania
 2. Obtinerea unei carti de identitate sau a unui pasaport cu noile date de domiciliu
 3. Adeverinta care sa ateste perioada in care proprietarul masinii a avut domiciliul in strainatate. Acest document se obtine de la Directia Pasapoarte si se depune la Autoritatea Nationala a Vamilor.
 4. Angajament scris al proprietarului ca isi va restabili domiciliul in Romania in decurs de sase luni, in cazul in care masina ajunge in tara inaintea lui, precum si plata unei garantii vamale reprezentand cheltuielile cu taxele vamale, care poate fi recuperata ulterior.
 5. Garantia ca masina nu va fi folosita in scop comercial

Procedura de import se adreseaza cetatenilor romani care au locuit mai putin de un an in statul din afara UE si care au cumparat o masina in ultimele sase luni. Acestia vor plati TVA si taxe vamale (10%) pentru inmatricularea in Romania, insa pot fi scutiti de taxele vamale, daca prezinta un certificat care sa ateste provenienta din UE a masinii.

In cazul masinilor aduse in Romania din state din afara UE, acestea trebuie inmatriculate in maximum 30 de zile de la data in care au intrat in tara. Exceptie fac autovehiculele care nu circula pe drumurile publice.

 

Back to top